Inspiratie op de mat

Gepubliceerd op 17 augustus 2022 om 19:17

Afgelopen week was onze Japanse aikido-meester Yamashima sensei in Nederland om een week lang stages te geven. En aikido vormt de basis van mijn trainingen Aikido on the Job, VeranderKracht en de 7 Reactiestrategieen. En omdat aikido ook nog een keer mijn grootste hobby is, was dit een heel inspirerende week voor me.

 

Wat mij zo fascineert is hoe je in een conflict (in het dagelijks leven en op de aikido-mat) ontspannen, in contact met de ander en bij jezelf kunt blijven. Tja, dat is ook de essentie van aikido. En Yamashima sensei laat het zien. Onze sensei is 80 jaar en staat ontspannen en met plezier ons uit te dagen om hem nog sterker aan te vallen. Met het grootste gemak neemt hij de beweging over van de aanvaller, die vervolgens alle hoeken van de mat ziet.

 

Inspiratie Yamashima sensei blog Peter van Oosterhout

En hij legt steeds hetzelfde verhaal uit: absorbeer de kracht van je aanvaller en laat die terugvloeien naar de ander. En hoe effectief je ook naar de grond gaat, het contact met hem voelt nooit hard aan.

Yamashima sensei leeft zijn passie. Een paar uur na zijn landing uit Japan staat hij al weer op de mat les te geven. Hij heeft aandacht voor iedereen, jong, oud, beginner en gevorderde. Niks status of moeilijk gedoe. “ I’m here as a friend.” En zijn advies is: Studeer en train dagelijks. En door met veel verschillende mensen te trainen, moet je steeds weer uitvinden hoe je krachtig kunt zijn zonder kracht te gebruiken: “Power without power”.