Ki-coach voor Bedrijven

Ki-coach levert sinds 2001 bedrijfstrainingen en ‘hands-on’-workshops gebaseerd op de principes van Aikido (Japanse verdedigingskunst), NLP en Possibility Management op het gebied van onder andere:


Change management

Organisaties bevinden zich voortdurend in verandering. Reorganisaties, fusies, samenvoegen of opheffen van afdelingen zijn aan de orde van de dag. Er is bijna geen organisatie waar complete rust is. Daarmee is de uitspraak "Het enige wat zeker is, is dat alles voortdurend veranderd" heel typerend geworden voor deze tijd.
Dat betekent dat je houvast moet vinden in een dynamische omgeving, moet leren meebewegen en richting geven. En het is zaak om beweging te creëren in wat organisatorisch is vastgelopen of niet meer werkt. Ook in jezelf!
In snel veranderende tijden kunnen we niet meer alles met het hoofd volgen of bedenken. Met ons lichaam pakken we veel meer signalen op dan we met ons hoofd kunnen doen. Vandaar dat het belangrijk is om je lichaam vol te betrekken in wat we ervaren en waarover we moeten beslissen. Zeker bij veranderingsprocessen.
In een veranderende wereld ben je zelf in elk geval een constante factor. En dan is het handig als je zicht hebt op hoe je omgaat met veranderingen en of dit effectief is. In de training leer je verschillende strategieën om beweging te creëren, te focussen en contact te houden met je omgeving.


(Persoonlijk) Leiderschap

(Persoonlijk) Leiderschap gaat over visie, weten waar je heen wilt. En daarnaast weet je verbinding te maken en te houden met de mensen die jij naar het doel leidt. Jij bent het kompas, de inspiratiebron. Je weet weerstand om te buigen in beweging. Als het moeilijk wordt kun jij de koers vasthouden.
Aikido is een Japanse martial art. Veel principes van deze kunst kun je gebruiken voor het versterken van je leiderschap:

  • gebruik van de kracht van de ander in plaats van tegen de kracht van de ander in te gaan;
  • de ander ‘meenemen in zijn eigen beweging’;
  • hoe je beter kunt aansluiten;
  • je focus kunt versterken of bijvoorbeeld
  • hoe je effectiever met conflicten kunt omgaan.
    Gebruik de principes van het aikido om jouw leiderschap te verbeteren.

Persoonlijke effectiviteit

‘Persoonlijke effectiviteit’ is een training waarbij praktische vaardigheden, nieuwe manieren van denken en inspirerende benaderingen worden aangeboden om je persoonlijke effectiviteit een nieuwe impuls te geven.
Hoe we denken dat we zijn en hoe we zijn, verschilt nog wel eens. Soms denken we dat we effectiever of minder effectief zijn, dan dat anderen ons ervaren. Vaak hebben we andere beelden hoe we omgaan met bijvoorbeeld contact maken, weerstand of veranderingen, dan we in de praktijk laten zien. Een spiegel voorgehouden krijgen kan helpen om weer te weten waar je staat. Als je weet waar je staat kun je weer op weg gaan. Op weg naar nieuwe mogelijkheden. Deze training, gebaseerd op de principes van Aikido voorziet hierin.


Omgaan met weerstand en conflicten

Deze training gaat over hoe je op 7 verschillende manieren kunt omgaan met conflicten. Over hoe je anders kunt reageren op de buitenwereld. Hoe je meer met jezelf in balans komt, hoe je je punt kunt maken zonder dat dat ten koste van de relatie hoeft te gaan. Deze workshop gaat over jouw mindset, jouw gedrag en hoe je effectiever met conflicten om kunt gaan. We werken onder andere met de principes van aikido (een Japanse zelfverdedigingskunst) en NLP.


Beïnvloeden

Beïnvloeden gaat over de richting van de ander weten te veranderen. Bij aikido betekent dat de ander fysiek van richting veranderen. In de dagelijkse praktijk doen we dat vaak met woorden, intentie en lichaamshouding. Maar de essentie is hetzelfde. Je hebt contact met de ander nodig om te weten wat de ander wil, je hebt visie nodig om te weten waar je heen wilt. En met de juiste woorden, de juiste benadering kun je beide met elkaar verbinden. Weerstand lost op in beweging.
Met oefeningen uit het aikido ga je ervaren hoe jij omgaat met weerstand, hoe je weerstand omzet in beweging. Je leert je eigen reactiepatronen herkennen (en die van een ander) en uitbreiden. Je ervaart hoe je je doel beter kunt vasthouden en hoe je de ander daarin meeneemt.


Assertiviteit

Assertiviteit - Leren loyaal te zijn aan jezelf
Loyaal zijn aan een ander of aan je werk is goed. Daarbij ook nog loyaal zijn aan jezelf is beter. Zeker op de lange termijn. Wie dat niet is, betaalt vaak een hoge prijs: demotivatie, innerlijk afhaken, stress, ziek worden of bijvoorbeeld burnout. In deze training leer je weer loyaal te worden aan jezelf.
Assertiviteit – leren loyaal te zijn aan jezelf is een training waarbij praktische vaardigheden, nieuwe manieren van denken en inspirerende benaderingen worden aangeboden om binnen een omgeving die veel van je vraagt loyaal aan jezelf te blijven.

Resultaten
Na afloop van de training assertiviteit – leren loyaal te zijn aan jezelf zul je eerder signaleren wanneer je trouw bent aan jezelf en wanneer niet. Je maakt onderscheidt tussen verwachtingen van een ander en verwachtingen van jezelf. Je leert beter je grenzen te voelen en aan te geven. Je leert technieken om meer verantwoordelijkheid voor jezelf te nemen.


Communicatie

Als je met aikido de beweging van een ander wilt overnemen, moet je goed aansluiten. Je sluit aan op de ander. Je past je met al je aikidotechnieken aan op de ander. Met communicatie doe je in wezen hetzelfde. Dan sluit je ook aan op de ander. Om goed te communiceren moet je weten hoe de ander luistert. Doe je dat niet, dan ben je eigenlijk alleen met jezelf bezig; met hoe jij communiceert.
Heb je eenmaal kunnen aansluiten, dan is het de kunst om de ander in jouw verhaal mee te nemen. Dat doe je met passie, met overtuiging, met innerlijke kracht. Het is steeds weer spelen met aansluiten en richting geven. Met oefeningen uit het aikido ga je ervaren waar jij je communicatie kunt verbeteren.


Teamactiviteit

Heb je met je team een zware ‘Hei-dag’? Wil je naast allerlei inhoudelijke agendapunten ook nog even ‘iets anders’ doen? Dan biedt de workshop Aikido on the Job uitkomst. In 1 a 2 uur laat je het team letterlijk in beweging komen met de principes van Aikido. En vrijwel altijd kan de workshop worden aangepast op het thema van de bijeenkomst. Van communicatie tot doelgerichtheid, van samenwerken tot veranderen. Na afloop heb je met elkaar een nieuw referentiekader eigen gemaakt om jullie problematiek vanuit een nieuwe en effectieve invalshoek te benaderen. Dus dubbel succes: iedereen is in beweging gekomen en meer mogelijkheden om jullie probleem op te lossen.


Ervaringen

"I invited Peter for a 1-hour Aikido session during a 2 day conference. My goals with such a session were:
• Energize the group with a ‘something completely different moment’ (esp after lunch on the 2nd day)
• Group bonding
• Combination of fun & informative
Peter certainly managed to meet these goals, instead he exceeded my expectations!! The group highly liked it and remained energetic for the rest of the day. Also great to experience how Peter could link Aikido with work goals and situations.
Based on my very positive experience, I can highly recommend Peter!" 

Niels Tromp

Global Head of Tax at Arcadis


"Peter heeft in een korte workshop op zeer effectieve manier vele collega's uit alle geledingen van mijn teams laten ervaren wat hun kracht is en wat hun valkuilen zijn. Goede balans tussen theorie, doen en ervaren. Peter zijn feedback is spot on. Dit was voor ons action learning optima forma. Aikido on the job heeft vele ogen geopend en is toepasbaar in alles wat je doet." 

Perry Hoogerwerf

Directeur General Business Services, Facility Management en Support Executive Board VIVAT


"Op 13 september jl. hebben wij een prachtige workshop gehad van Peter voor 35 van mijn adviseurs en interimmanagers die allen werken voor de publieke overheid. Hij maakte een mooie parallel tussen veranderkracht en weerstand en de Aikido vechtkunst. Hij deed dit vanuit een enorme expertise, met de nodige rust, duidelijk en goed aanvoelend bij wat de groep nodig had. Er was ruimte voor vragen en er kwamen mooie voorbeelden voorbij vanuit de praktijk.
Een aantal adviseurs heeft een paar inzichten de volgende dag al gelijk toegepast.
Het was een avond met veel inzichten, vol inspiratie. Je gaat echt aan het werk en je ervaart het ook letterlijk zelf wie jij bent en hoe je omgaat met veranderingen en weerstand.
Intensief, prikkelend en geweldig aansluitend bij onze avond."

Ursula Schouten

Eigenaar/directeur van IMSUS B.V. organisatieadviesbureau voor de (semi) publieke sector